Preminuo poznati arheolog Radoslav Dodig

22. Lipanj 2016. 07:57Pregledi: 38

Mr. Radoslav Dodig

Prolog, 6. travnja 1954.+ Humac, 17. lipnja 2016.

član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru

Nakon teške bolesti, u Ljubuškom je, ujutro 17. lipnja 2016.,  preminuo poznati arheolog Radoslav Dodig.

Dodig je ostao poznat nekadašnjoj jugoslavenskoj javnosti kao dvostruki pobjednik zagrebačkog TV kviza “Kviskoteka”. U politiku Dodig ulazi 1991. kao parlamentarni zastupnik HDZ u Skupštini BiH, no uskoro se razilazi s HDZ. Uz ljubav prema povijesti u arheologiji, te politiku kojom se bavio, radio je i kao novinar i kolumnist u BiH.

 

Mr. sc. Radoslav Dodig je rođen 6. travnja 1954. u Prologu, općina Ljubuški. Osnovnu je školu završio u Velikome Prologu, a kao sjemeništarac pohađa Sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Splitu, skupa s kolegama među kojima je i Ivo Sanader uređuje  “Navještenje” - mjesečnik Nadbiskupijskog sjemeništa.- Zbog toga je studij klasične filologije morao nastaviti na Filozofskom fakultetu u Skopju jer se bivšoj državi jedino u Skopju moglo studirati nakon završene sjemenišne gimnazije. Magistrirao je na području arheologije, a imao je spreman i doktorski rad, no petogodišnja borba s opakom bolešću spriječila ga je u doktoratu.

 

Postao je poznat u bivšoj državi kao pobjednik Kviskoteke RTV Zagreb. Od 1990. aktivno se uključuje u politički život i obnaša nekoliko dužnosti u vlasti BiH. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je magistrirao arheologiju temom “Ljubuški kraj u antičko doba”. Dio slobodnog vremena posvetio je istraživanjima i zaštiti kulturno-povijesne baštine, posebice Hercegovine i Ljubuškog. Objavio je više od 100 znanstvenih, stručnih i preglednih radova te osvrta iz povijesti, arheologije i filologije u zbornicima i publikacijama kao i veliki broj članaka, feljtona, komentara, kolumna u pisanim i elektroničkim medijima.

Dobitnik je nagrade za Životno djelo općine Ljubuški.

 

Pok. Radoslav je u drugoj polovini osamdesetih honorarno predavao grčki i latinski u Centru za usmjereno obrazovanje Petar Levantin u Metkoviću, u kojemu se 1991. stalno zapošljava. Godine 1992. prelazi u Gimnaziju Metković, u kojoj do 2008. mnogobrojnim naraštajima predaje latinski jezik. Godinama je bio aktivan suradnik ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću.

 

Dana 6. travnja 2013. postao je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru.

 

Uime članova akademijeM  ISKRENu SUĆUT UPUĆUJEMOŽALOŠĆENOJ SUPRUZI NADI, DJECI, SESTRRI, RODBINI I PRIJATELJIMA.

U ovim trenutcima sveti Jeronim nam poručuje kako ne bismo trebali biti žalosni zbog toga što smo ostali bez dragoga pokojnika. Trebali bismo biti Bogu zahvalni da smo ga imali i da ga još uvijek imamo. Jer tko se vraća Gospodinu, otišao je pred nama i zauvijek ostaje u zajedništvu Božje obitelji.

Uskrsnuće je naša vjera, ponovni susret naša nada, spomen je znak naše ljubavi i odanosti.

POČIVAO U MIRU BOŽJEMU!

Fra Andrija Nikić,

predsjednik HAZU