Božićnica 2015

1. Prosinac 2015. 22:11Pregledi: 19

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI I

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK

SA SJEDIŠTEM U MOSTARU

imaju čast pozvati Vas na

BOŽIĆNICU

Susret  će se održati u utorak, 15. prosinca 2015. u 18 sati u Napretkovom domu u Mostaru.

RADUJTE SE NARODI!

U programu sudjeluju:

FRAMA Humac; Fra Marin Karačić,

Klapa “Katarina” – Buna; Ženske klape “Narenta” i  “Bura”;

Violinistica Nikolina Pandža; Ivan Vidić, guslar i harmonikaš iz Čapljine;Društvo sv. Ante iz Cima…

 

Predstavljanje 18.  Napretkovog i

4.  Akademijinog povijesnog kalendara za 2016. godinu.

Sudjeluju: prof. Tihomir Marić, fra Andrija Nikić i drugi.

 

Voditeljica programa je Tina Laco.

Radujemo se Vašem dolasku! Ulaz je slobodan!

NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ - SVETO POROĐENJE ISUSOVO,

BILA VAM BLAGOSLOVLJENA 2016. KRŠĆANSKA, STO I ČETRNAESTA NAPRETKOVA I ČETVRTA AKADEMIJINA GODINA

– ŽELI VAM 1410 MOSTARSKIH NAPRETKOVACA i 23 AKADEMIKA.

Fra Andrija Nikić, predsjednik

 

Mostar, prosinca 2015.

BOŽIĆ – ČESTITKA – 2015.

 

„In novissimis his diebus Deus locutus est nobis in Fili“« 

„U ovo posljednje vrijeme Bog progovori nama po Sinu.“

(Heb 1,2)

Dragi moji!

Uoči nastupajućih blagdana: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI  i HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO  NAPREDAK  iz Mostara  čestitaju svim članovima, prijateljima i ljudima dobre volje, ovogodišnje božićne blagdane i Novu  2016. godinu.

 

Dohodi nam još jedan Božić s porukom: Bog je svoga Sina dao zemlji a ljudima nebo. Sam je stupio u zajednicu našeg čovječanstva, a nas uvodi u zajedništvo svoga božanstva. Rodio se kao sluga da nas rodi za slobodu djece Božje. Uzeo je siromaštvo da nas učini bogatim subaštinicima svog Prvorođenca.

Čovječe, upoznaj svoje dostojanstvo! Uistinu si remek-djelo, gdje Bog nije štedio u svojoj naklonosti i umjetnosti. Ti si lijepa i plemenita Njegova slika. Imaš slobodnu volju, imaš lijepu  i  besmrtnu dušu. Sunce i mjesec je manje od tebe! Nebo i zemlja su manji od tebe! Tvoje biće sadrži vatru, zrak i zemlju.  U sebi imaš materijalno  i anđeosko. Imaš Božje – ti objedinjavaš  sva stvorenja.  Ti si remek-djelo Božjih ruku.

Toliki darovi su velika zadaća i odgovornost! Stoga razvijaj u životu sve te darove i upoznaj kako je lijepa Božja ljubav prema ljudima.

Po Mariji  je Bog došao k nama, po Mariji mi dolazimo Njemu. To je siguran put kojim ne možemo zalutati. Isus  revnuje za čast svoje Majke, a Majka revnuje za svoju djecu.  Isus se brine da se ispune riječi njegove Majke: „Od sada će me blaženom zvati svi naraštaji(Lk, 1, 48), a Marija se brine da se ispune Isusove riječi: „Kad budem uzvišen sa zemlje, sve ću ljude privući k sebi.“ (Iv 12, 32)

Naše je spasenje najvažnije. Zato je sam Bog od vječnosti na nj mislio, nosio ga u svom  srcu, od početka ga pripremao, u vremenu je za nj beskrajno naporno i bolno radio. O našem  stvorenju je na sve načine brinuo. Za nj djeluje neprestano u svetohraništu. Za nj je pripremio svijet pun stvorova, Crkvu punu milosti, Nebo puno nagrade. Tek će nam u vječnosti postati jasna Božja ljubav i boljet će nas što ga nismo više ljubili i bolje mu uzvraćali na njegovu ljubav.

Kako je divan ljudski život otkada je Sin Božji postao jedno između nas, da mi možemo postati djeca Božja i baštinici neba. Tako će jednom postati naš smrtni dan – rođendan za Nebo u kojem ćemo pjevati Slava –Gloria, Aleluja! Pozdravimo Gospodina koji nam dolazi u svetoj noći i jedni druge pozdravimo  i čestitajmo kličući: Radujte se narodi…

Evo Božića! A Božić nije samo datum. Božić je stanje našeg uma i srca. Božić postaje dan koji drži sve vrijeme na okupu.

 

Molimo da nas novorođeni Kralj mira obdari  mirom i blagostanjem u 2016. godini. Zato vam želim,čestitam i sve pozdravljam, u ime HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI  i HRVATSKOG  KULTURNOG  DRUŠTVA  NAPREDAK iz Mostara.

Sretan vam Božić i Nova godina -  2016!

MIR I DOBRO!

Fra Andrija Nikić, predsjednik

Mostar, Božić, 2015.