Slavodobitniku 300. Sinjske alke Frani Ivkoviću

12. Kolovoz 2015. 07:44Pregledi: 26

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

U ime Hrcatske akademije znanosti i umjetnosti iz Mostara prenosim Vam čestitke članova Akademije, Napretka i hrvatskog naroda iz Hercegovine.

Osjećamo vašu snagu i radost, ponos i zahvalnost zbog slobode koju su uz pomoć Gospe od Pobjede izvojevali odvažni branitelji prije 300 godina.

Došli smo svjedočeći postojanje hodočasničke Gospine staze koja je posljednjih desetljeća dvosmjerno obasuta Božjom milošću.Onaj kome je “snaga ležala u topuzu”, odlučio je upotrijebiti ubojitu silu, ali vjernom puku zaštita je bila neprobojni štit naše Gospe Majke.

Uspomena na taj događaj posebno je upisan u dušu svakog alkara već 300 godina. Vjera u Boga, Gospin zagovor, molitva kršćanskog puka i fratara, gotovo je osam stoljeća presudba u prošlosti i susljednim agresijama. Molitva krunice duhovna je veza s dragima i snaga borbi za svoj narod, za svoju baštinu.

Vjerujemo da je Gospi od Slavodobića 1715. godine bio potreban samo pokret njezina prsta da odbije okupatorsku silu, tako joj je u Obrambenom ratu bio potreban jedan korak da obrani i blagoslovi našu zemlju i ostane s nama zauvijek! Uz našu su Gospu, vjerni puk, neustrašivi fratri, odvažni alkari, vjerne alkarice: predsjednica Repuvlike Hrvatske i gradonačelnica grada Sinja.

Ovom prigodom, u ime Akademije i katoličkog puka, slavodobitniku tristote Sinjske alke darujemo Gospin kip dijeleći s Vama ponos, radost i želje da se vrjednote katoličkog puka zabisere u našim dušama i srcima naših nasljednika.

akademik fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru